Hjernerystelseskoordinator i Randers Kommune hjælper borgere med senfølger
Hvert år rammes 25.000 danskere af en hjernerystelse, og mange oplever senfølger. Tidligere har det været svært for disse borgere at navigere i de kommunale tilbud, der kan hjælpe dem.
Men efter Randers Kommune ansatte en hjernerystelseskoordinator i 2022, er hjælpen blevet markant forbedret.
Marie Vissing Nedergaard er hjernerystelseskoordinator i Randers Kommune og hendes opgave er at hjælpe borgere med råd og vejledning. Hun fungerer som en navigator og hjælper med at skabe overblik over de kommunale tilbud og informerer også pårørende om senfølgerne af en hjernerystelse.
Tidligere har borgere med senfølger følt sig alene og haft svært ved at finde hjælp. Men med hjernerystelseskoordinatoren er de ikke længere alene. Kiki Dolberg Stöcker er en af de borgere, der har fået hjælp af Marie Vissing Nedergaard. Hun følte sig i ingenmandsland efter sin hjernerystelse, men nu har hun en person at gå til og føler sig bakket op.
Et vigtigt fokus for hjernerystelseskoordinatoren er det tværfaglige samarbejde mellem forskellige kommunale aktører. Dette sikrer et sammenhængende forløb for den enkelte borger. Tidligere skulle borgeren kontakte mange forskellige aktører, men nu laves der en samlet plan for den enkelte borger.
Det tværfaglige samarbejde har gjort en stor forskel for Kiki Dolberg Stöcker, der har fået information i god tid og haft indflydelse på sit forløb. Individuel planlægning er essentiel, da målet er at hjælpe hjernerystelsesramte borgere med at vende tilbage til deres tidligere liv i det omfang, det er muligt.
Hjernerystelseskoordinatoren har også haft stor betydning for Jobcenter Randers, hvor det tidligere har været svært at hjælpe borgere med hjernerystelse. Nu er der en koordinator, der kan hjælpe med at finde de rette tilbud.
I de første 8 måneder af projektet har 72 borgere med senfølger været tilknyttet hjernerystelseskoordinatoren, og det har gjort en stor forskel. Både borgere, fagpersoner og ledere oplever, at koordinatoren har skabt et bedre overblik og sammenhæng i rehabiliteringsforløbene. Tilbuddet om hjælp fra en hjernerystelseskoordinator henvender sig til både børn og voksne og er tilgængeligt frem til april 2024.